Trump e lidhi Ndihmën e Ukrainës me Probën e motivuar politikisht: I dërguari i SH.B.A.

0
1

I Dërguari i Lartë i Shteteve të Bashkuara në Ukrainë William Taylor dëshmoi të martën se atij iu tha që Presidenti Donald Trump bëri lëshimin e ndihmës së sigurisë për Ukrainën nëse Kievi do të deklaronte publikisht se do të kryente hetime të motivuara politikisht kundër kandidatit presidencial Joe Biden, sipas një kopje të tij deklaratë para ligjvënësve.

LIDHUR:
2nd Whistleblower në Skandalin Trump-Ukrainë vjen përpara

Diplomati i lartë amerikan dha dëshminë me dyer të mbyllura për tre komitetet e Dhomës së Përfaqësuesve të udhëhequr nga Demokratët që drejtojnë një hetim të impezimit kundër Trump. Washington Post postoi një kopje të deklaratës hyrëse të Taylor në internet.

"Gjatë asaj telefonate, Ambasadori Sondland më tha që Presidenti Trump i kishte thënë atij që dëshiron që Presidenti Zelenskiy të deklarojë publikisht se Ukraina do të hetojë Burisma dhe gjoja ndërhyrjen e Ukrainës në zgjedhjet 2016," u tha Taylor para ligjvënësve, sipas kopjes së hapjes së tij deklaratë.

Paraqitja e Taylor shënoi një tjetër zhvillim kryesor në ndodhinë kryesore që po shpaloset në Uashington që kërcënon presidencën e Trump edhe kur ai ndjek rizgjedhjen.

Kjo vjen pasi paralajmëruesi fillestar nga brenda bashkësisë së inteligjencës amerikane paraqiti një ankesë pranë një roje të brendshme për bisedën e Trump me Presidentin e Ukrainës Volodymyr Zelenskiy.

Thirrja e korrikut 25, e cila u lëshua më vonë nga Shtëpia e Bardhë, konfirmoi se presidenti amerikan i kërkoi Zelenskiy të hetojë rivalin e tij politik në koordinim me prokurorin e përgjithshëm amerikan dhe avokatin personal të Trump, i cili nga ana tjetër ndodhi pasi Trump kishte urdhëruar ngrirjen e gati Ndihma amerikane 400 $ në ndihmë amerikane për Ukrainën, të cilën administrata vetëm më vonë e lëshoi.

Trump e ka mohuar që e bëri këtë për të marrë levën ose shantazh Zelenskiy. Ligji federal i zgjedhjeve ndalon kandidatët të pranojnë ndihmën e huaj në një zgjedhje.

"Ajo që këto shënime reflektojnë është një qytet i klasifikuar si mafioz i një lideri të huaj," tha demokrati Adam Schiff, kryetar i Komitetit të Inteligjencës së Dhomës pasi u botua përmbledhja.

Following the scandal, House Speaker Nancy Pelosi announced that the House of Representatives is moving forward with an official impeachment inquiry of Trump, adding the “the actions revealed the dishonorable fact of the President’s betrayal of his oath of office, betrayal of our national security and betrayal of the integrity of our elections.”

Sipas Kushtetutës së SH.B.A., Shtëpia ka fuqinë për të nxjerrë një president për "krime të larta dhe kundërvajtje" dhe Senati më pas zhvillon një gjykim nëse duhet ta largojë presidentin nga detyra. Asnjë president nuk është hequr ndonjëherë nga detyra përmes fajësimit. Demokratët aktualisht kontrollojnë Shtëpinë dhe republikanët kontrollojnë Senatin.