Në vështirësi të krizës, bankat libaneze mbeten të mbyllura

0
1

Bankat e Libanit do të qëndrojnë të mbyllura për një ditë të pestë në mes të pasigurisë se si kryeministri Saad al-Hariri planifikon të nxjerrë miliarda dollarë nga sektori financiar për të ndihmuar në lehtësimin e një kriza ekonomike që ka ndezur protestat kombëtare, raportet Reuters.

Nën presionin për të bindur donatorët e huaj, ai mund të zvogëlojë deficitin e buxhetit të vitit të ardhshëm, Hariri ka thënë që banka qendrore dhe bankat tregtare do të kontribuojnë 5.1 trilion paund libanezë (3.4 $ miliardë) për të ndihmuar në mbylljen e boshllëkut, përfshirë përmes një rritje të taksave mbi fitimet e bankës .

Pesë bankierë të intervistuar nga Reuters thanë se detaje të masave nuk u ishin sqaruar atyre dhe ata ishin në pritje të kthimit të guvernatorit të bankës qendrore Riad Salameh nga Uashingtoni, ku ai ka qenë duke marrë pjesë në mbledhjet e FMN dhe Bankës Botërore, për të hedhur dritë.

LEXO: Presidenti i Libanit bën thirrje për të hequr sekretin e bankës nga ministrat

Zyrtarët e qeverisë libaneze nuk mund të arriheshin menjëherë për komente.

Ndërkohë, bankat do të qëndrojnë të mbyllura të Mërkurën, "duke pritur që situata e përgjithshme të stabilizohet në vend", tha Shoqata e Bankave në Liban (AbL) në një deklaratë të martën.

Nuk thoshte kur huadhënësit mund të rihapnin dhe nuk iu përgjigjën një kërkese për komente të mëtejshme.

Katër prej bankierëve thanë se kishte kuptim t'i mbash degët të mbyllura ndërsa ekzistonte shqetësimi midis kursimtarëve për situatën dhe nëse reformat do të rikthenin besimin.

Të gjithë kërkuan anonimitet duke pasur parasysh ndjeshmërinë e situatës.

“Të gjitha bankat po i thonë të njëjtën gjë njëra-tjetrës. Kështu që ne po mendojmë se duhet të shtyjmë (rihapur) derisa të marrim masa, të gjithë ne. Ne po presim që guvernatori të thotë ato që duhet të bëjmë, ”tha një prej bankierëve.

Një burim i bankës qendrore tha se mbyllja ishte një përgjigje praktike ndaj protestave në rrugë. Bllokimet në rrugë kanë bërë të vështirë për punonjësit e bankës për të shkuar në punë, tha burimi.

OPINION: A do t'i japë fund Libanezëve epokën e korrupsionit të Haririt?

Analistët në Bank Audi thanë që planet e qeverisë do të përfshijnë bankën qendrore që kontribuojnë trilionë 4.5 paund libanezë (2.99 miliardë dollarë) për të përgjysmuar kostot e shërbimit të borxhit të Libanit dhe vendosjen e një tatimi të jashtëzakonshëm të ardhurash për një vit në bankat libaneze për të mbledhur një miliardë të tjera 600.

Masat e tjera emergjente, përfshirë reformat e vonuara për të luftuar korrupsionin dhe mbeturinat, deri më tani nuk kanë arritur të ringjallin besimin e investitorëve, të konsideruar si kritikë për ta larguar Libanin nga një shkrirje financiare. Obligacionet libaneze u rrënuan të hënën.

Në një deklaratë të martën, qeveria franceze i kërkoi Bejrutit të kryejë reforma, të cilat janë thelbësore për zhbllokimin e disa miliardë dollarëve në financime të premtuara nga Franca dhe vendet e tjera dhe institucionet e huazimit vitin e kaluar.

“Franca qëndron përkrah Libanit. Në këtë këndvështrim ne jemi të përkushtuar, me partnerët tanë ndërkombëtarë, për zbatimin e shpejtë të vendimeve të marra në konferencën CEDRE në Paris në prill 2018. "

Një bankier i dytë tha që shtetet e huaja tani duhet të ndihmojnë në lëvizjet për të mbështetur Libanin. "Ju duhet një plan stabiliteti nga bashkësia ndërkombëtare për t'iu përgjigjur frikës së njerëzve që të jenë në gjendje të stabilizojnë situatën," tha ai.

Libani është përfshirë nga ditët e protestave kundër një elite politike që fajësohet për udhëheqjen e vendit në një krizë ekonomike e cila është e gërshetuar me tendosje në sistemin financiar që nuk shihet që nga lufta civile 1975-90.

Këshilltari i lartë i Haririt, Nadim Munla tha se pret që donatorët e huaj të reagojnë pozitivisht ndaj reformave, të cilat ai tha se Libani ishte serioz në uljen e deficitit të tij buxhetor.

Sektori bankar i Libanit ka qenë një huadhënës kryesor për qeverinë me depozita të dërguara në vend nga diaspora e tij një burim kritik i financimit për shtetin me borxh të madh dhe ekonominë e varur nga importi.

LEXO: Libani, i shtyrë në prag, përballet me llogari të rrëmujës

Por hyrjet e kapitalit janë ngadalësuar për një numër vitesh. Kjo tendosje është shfaqur në ekonominë reale të vonë, ku dollarët kanë qenë më të vështirë për t'u marrë me kursin zyrtar të këmbimit dhe paundi libanez është dobësuar në një treg paralel.

Bankat shprehën kritikë në fillim të këtij viti kur qeveria ngriti taksën mbi interesin, si pjesë e përpjekjeve për të zvogëluar deficitin në deficitin 2019.

Garbis Iradian, shefi ekonomist MENA, Instituti i Financave Ndërkombëtare, tha: "Shumica e barrës së rregullimit është duke rënë në sistemin bankar në Liban".

"Bankat mund të përballojnë, por përfitimi i tyre, nëse ka, do të ndikohet negativisht. Unë mendoj se bankat janë mbingarkuar me taksat dhe ata janë ata që kontribuojnë më shumë në rritjen e të ardhurave tatimore. "